Tuesday, February 7, 2012

Akhirnya Ku Temui Musa

0


Pandangan dilepaskan ke luar. Hamparan padang pasir memenuhi ruangan luar tingkap bas pelancongan kami. Padang pasir yang bagai tiada penghujung. Sesekali kelihatan beberapa orang pemuda arab bersama untanya merentasi padang pasir. Perjalanan dari Mansurah ke Semenanjung Sinai tidaklah begitu sukar tetapi ia mengambil masa hampir 8 jam perjalanan.

Dalam perjalanan yang begitu lama itu, sempat saya membelek helaian naskhah Al Quran. Dalam asyik menelusuri bait-bait indah di dalam mukjizat terbesar Nabi Muhammad SAW itu, sebuah ayat lalu dihadapan lirikan mata saya.

Apakah telah sampai kepadamu kisah Musa?

Taha:9

Perjalanan Mencari Musa

Perjalanan ku mencari Musa kini telah bermula. Segalanya termaktub di dalam Al Quran. Banyak. Sangat banyak kisah Musa A.S terpalit di dada kitab suci itu. Lamunan terhenti bila bas yang membawa kami berhenti di sebuah kawasan yang dikelilingi gunung-gunung batu. Akhirnya kami tiba di pergunungan Tursina yang terletak dalam kawasan Segitiga Sinai atau Semenanjung Sinai.

Semenanjung Sinai menjadi saksi kepada sejarah dunia yang tercipta. Disini terdapat banyak sejarah manusia yang hebat terjadi. Kisah yang paling utama ialah kisah perjalanan Nabi Musa A.S.

Di semenanjung Sinai ini terdapat Gunung Tursina yang mana dikatakan sebagai tempat Nabi Musa A.S menerima Taurat dan Banjaran Tih dimana kawasan kaum yahudi disesatkan oleh Allah SWT kerana keengganan mereka untuk masuk ke BaitulMaqdis.

Kronologi perjalanan Nabi Musa bermula dari kerajaan Firaun di Giza, Kaherah merentasi Laut Merah, melalui lembah Tuwa dimana mukjizat pertama diterima Nabi Musa (ada 2 pendapat mengatakan ia di Uyun Musa dan pendapat lain di Wadi Arbain, berdekatan Mata Air 12) kemudian ke gunung Tursina di mana tempat Nabi Musa bermunajat kepada Allah dan menerima Taurat.

Sebenarnya terdapat khilaf pendapat berkenaan tempat letaknya gunung Tursina yang di sebutkan di dalam Al Quran dan Bible ini sama ada di Mesir atau Arab Saudi. Saya bertanyakan soal ini kepada beberapa orang dan tertarik dengan kata-kata mantan Pengerusi PERUBATAN Cawangan Mansurah(PCM), Saudara Azizi Jusoh bila saya bertanyakan soal ini. Katanya

“tidak menjadi isu yang besar dimana terletaknya Gunung Tursina itu, tetapi ibrah(pengajaran) dari perjalanan Nabi Musa itu yang lebih diutamakan”

Mata Air 12

Usai solat jamak di masjid berhampiran, kami memulakan perjalanan menjejaki mata air 12. Mata air 12 ini terletak di sebelah kanan gunung Tursina. Sambil kaki melangkah melalui jalanan berbatu ke mata air 12 ini, otak ini ligat mengingati surah yang menceritakan kisah ini. Dan kisah ini termaktub di dalam surah Al A’raf ayat 160.

Dan mereka Kami bagi menjadi dua belas suku yang masing-masingnya berjumlah besar dan Kami wahyukan kepada Musa ketika kaumnya meminta air kepadanya: "Pukullah batu itu dengan tongkatmu!." Maka memancarlah dari padanya duabelas mata air. Sesungguhnya tiap-tiap suku mengetahui tempat minum masing-masing. Dan Kami naungkan awan di atas mereka dan Kami turunkan kepada mereka manna dan salwa. (Kami berfirman): "Makanlah yang baik-baik dari apa yang telah Kami rezkikan kepadamu." Mereka tidak menganiaya Kami, tapi merekalah yang selalu menganiaya dirinya sendiri.

Al A’raf:160

Kekuatan dan Kelemahan Musuh

Selepas dibantu oleh Allah untuk menyelamatkan diri dari cengkaman Firaun, diberi makanan dari langit berupa manna dan salwa (sejenis manisan dan daging burung),diberi minum oleh Allah, diberi kemuliaan kepada kaum mereka, tetapi mereka tetap degil dan ingkar akan suruhan Allah hingga menjadi kaum yang dilaknat oleh Allah SWT.

Dalam sebuah peperangan, untuk kita menewaskan musuh, kita perlu mengetahui kekuatan dan kelemahan mereka. Jika dilihat, banyak sifat dan perangai orang yahudi Allah rakamkan di dalam Al Quran.

Segala kekuatan dan kelemahan mereka Allah zahirkan dengan jelas di dalam Al Quran. hanya tinggal kita sahaja yang menggerakkan tenaga kerja untuk menetang Yahudi ini yang terlalu banyak membuat penindasan kepada umat islam kini.

“sekarang jam menunjukkan 1 pagi. InsyaAllah kita akan mula mendaki Gunung Tursina ini pada jam 2 pagi” saudara Imran Jaamat, pengarah jaulah Sinai 12 kami memberi sedikit taklimat di samping cerita perjalanan Nabi Musa A.S menerima Taurat di puncak gunung ini.

Puncak Tursina

Perjalanan kami mengambil masa hampir 4 jam untuk sampai ke puncak. Laluan pendakian yang landai di 3/4 laluan pendakian memberi kami kemampuan untuk tiba ke puncak dengan mudah walaupun pada pengakhiran laluan terdapat tangga batu yang curam sejauh 1km. Alhamdulillah kesemua peserta rombongan tiba ke puncak pada jam 6.10pagi. tepat pada masa terbitnya sang mentari pagi.

Subahanallah. Sungguh cantik ciptaan dan tarbiah Allah. Bagaimana cantiknya ciptaan,lebih cantik lagi Penciptanya. Pemandangan di puncak gunung Tursina sangat indah dengan susunan bukit-bukit batu di sekitarnya,deselangi cahaya mentari pagi di samping kepingan salji yang bertaburan dan kesejukan yang mencapai suhu 2ᴼC menjadi pelengkap pemandangan di puncak Tursina.

Permandangan sekitar puncak Tursina

Di puncak Tursina, terdapat 2 buah bangunan iaitu sebuah gereja di sebelah kiri dan masjid kecil disebelah kanan. Dan di sebelah kiri masjid itu terdapat sebuah ruangan bawah tanah berpagar yang mana tempat itu dikatakan sebagai tempat Nabi Musa A.S bermunajat kepada Allah selama 40 hari.

Dan telah Kami janjikan kepada Musa (memberikan Taurat) sesudah berlalu waktu tiga puluh malam, dan Kami sempurnakan jumlah malam itu dengan sepuluh (malam lagi), maka sempurnalah waktu yang telah ditentukan Tuhannya empat puluh malam. Dan berkata Musa kepada saudaranya yaitu Harun: "Gantikanlah aku dalam (memimpin) kaumku, dan perbaikilah, dan janganlah kamu mengikuti jalan orang-orang yang membuat kerusakan."

Al A’raf:142

Setelah hampir sejam kami berada di puncak, perjalanan diteruskan untuk turun kembali ke bawah. Perjalanan ini melalui perkampungan Nabi Ilyas di pertengahan gunung TursinaLaluan yang kami turuni itu sangat curam dan dipenuhi dengan batu-batu besar. Peluh membasahi diri walaupun kawasan pergunungan itu sejuk dan berangin.

Laluan Musa

Separuh perjalanan melalui Laluan Musa(bintik-bintik hitam adalah para pendaki yang sedang menuruni gunung ini)

Laluan yang kami lalui untuk turun itu dikatakan sebagai laluan Nabi Musa. Dimana Nabi Musa melalui laluan itu untuk naik ke puncak Tursina. Tarbiah Allah kepada seorang Nabi.

Cuba bayangkan bagaimana seorang manusia bersendirian menaiki gunung itu semata-mata untuk menurut perintah Allah. Jika kita disuruh Allah untuk berbuat sedemikian,dengan pendakian yang begitu curam dan berbatu licin,kemudian disuruh pula tinggal selama 40 hari dipuncak itu, sanggupkah kita? Lihat begitu tinggi dan hebatnya iman seorang Nabi Allah Musa A.S.

Kembara kami masih belum berakhir. Setelah menuruni gunung Tursina, Maqam Nabi Harun A.S, saudara Nabi Musa A.S dikunjungi. Berhadapan dengan maqam itu terdapat sebuah ukiran batu yang berbentuk anak lembu di dinding gunung.

Maqam Nabi Harun A.S

Ukiran itu dikatakan kesan tinggalan lembu Samiri yang menjadi sembahan sebahagian kaum yahudi selama peninggalan Nabi Musa seperti mana yang disebut di dalam Al Quran pada Surah Al A’raf ayat 148

Dan kaum Musa, setelah kepergian Musa ke gunung Thur membuat dari perhiasan-perhiasan (emas) mereka anak lembu yang bertubuh dan bersuara. Apakah mereka tidak mengetahui bahwa anak lembu itu tidak dapat berbicara dengan mereka dan tidak dapat (pula) menunjukkan jalan kepada mereka? Mereka menjadikannya (sebagai sembahan) dan mereka adalah orang-orang yang zalim.

Al A’raf:148

Akhirnya Ku temui Musa

Perjalanan ini membawa 1001 persoalan. Mampukah diri ini untuk menegakkan agama Allah sekuat kekuatan iman para Nabi Allah yang terdahulu? Mampukah diri ini menentang kezaliman Yahudi Laknatullah yang Allah telah beri hint untuk menentang mereka? Seteguh inikah diri untuk menuruti perintah dan larangan Allah

Ibrah dari perjalanan Musa bersama kaum yahudi memberi kekuatan untuk menentang kezaliman yahudi dan menegakkan agama Allah. Akhirnya ku temui Musa!

Wallahualam

0 comments:

 
Design by ThemeShift | Bloggerized by Lasantha - Free Blogger Templates | Best Web Hosting