Thursday, March 4, 2010

~~~JALAN-JALAN RAYA KOTAKU~~~

6


Salamualaikum warahmatullah…

Dalam mencari apa-apa isu atau perkara untuk jadi sumber coretan di teratak buruk saya ini, saya terpanggil nak cerita 1 simple story @ view saya masa on the way nak balik ke Gombak dari Bandar Tasik Selatan. Kalau duduk kat KL n Selangor ni, kaedah paling senang sekali nak g mane2 is guna LRT. So kisah ni pasal apa yang saya nampak sepanjang dalam LRT STAR dari Bandar Tasik Selatan ke Masjid Jamek n dalam PUTRA LRT ke Gombak.

1st View

Alkisah.. sampai je kat Stesen Bandar Tasik Selatan, saya pon cepat2 la g naik LRT 2. dipendekkan cerita(xkn nk cite tunggu tren 2 n buat ape sambil 2..hehe) saya masuk je dalam tren 2, ade 1 group manusia(laki n perempuan..3 laki n 6 pompuan) tengah berdiri dekat depan saya. Dari segi cara group ni, nampak macam baru balik dari hangout reramai kt shopping complex (maybe) n manusia2 ni rasenye dok tunggu tren sampai destinasi mereka. Tapi kumpulan manusia ni memang menarik minat saya sampai saya dengan penuh peng’cover’an snap 1 gamba mereka. As shown below…


Kalau ditengok dari sudut ketinggian manusia 2 orang ni, agak2nya brapa umur hamba Allah berdua ni??(kalo nk tau tinggi mereka brape..amek pembaris try ukur kt screen komputer anda…skala die 1cm=3inci ek..pas2 convert la dalam meter brape..hehehe). Ni gamba yang lelaki je, yang pompuan xleh nk snap. So biarlah saya describe sikit pasal perempuan2 tersebut. Dari atas, tudung lesap, baju ketat n jenis ranggi yang saya sendiri xtau pe name jenis baju 2(yg sure bukan baju kurung @ jubah la..hehehe) n most of them berseluar ketat n singkat sampai betis. Boleh bygkan x?

2nd View

Next, masa naik PUTRA LRT untuk ke Gombak. Kalau di tengok dari 2 gamba ni, memang xde kepelikkan langsung pada insan2 dalam gamba ni. So, xboleh la nk biarkan gamba2 ni berbicara merungkai madah persoalan. Sebenarnya, gadis berbaju putih yang tengah khusyuk tengok fon dia ni naik tren ngan laki baju hitam(next pic dalam bulat merah) n dari sudut yang saya faham dan yakin, dua orang pelapis bangsa(hopefully brubah la ye) ni bukanlah adik-beradik apetah lagi anak beranak which means mereka berdua adalah pasangan kekasih@teman tapi mesra@kawan rapat@apa2 sahaja istilah yang digunakan untuk menutup istilah bercinta sebelum kawin atau dalam bahasa urdunye(terikut hindustan la ni) COUPLE.

merpati....
gagak,,,,,

Walaupun nampak je diorang dok jauh2 n tak dok rapat2 @ peluk2 spt kapel yang lain, tp hakikatnya, Masa mula2 diorang masuk, diorang dok rapat2 dekat tiang sebelah lelaki 2. Tapi lama2 diorang perasan saya dok perati lama2(sambil lensa kamera(kamera hanset je) menghala kat diorang…hahaha) merpati ngan gagak ni dok meguntai kasih disertai gelak tawa yang menghairahkan (muahhahaha..lebih kurang macam ni la..hehehe). so untuk mengelakkan fitnah(kononnye..hehehe)Then, lama sikit diorang pon dapat seat depan-mendepan(btol ke kate ganda ni…lantak la..hehehe). Kalau duduk dalam tren PUTRA ni, jujur cakap memang boring tahan cipan generasi ke 12 la sebab kita mesti akan dihiburkan dengan bunyi seretan rel yang disebabkan oleh resistance dari frictional force(mcm igt lagi je fizik..hahaha) yang memang merdu dan sayu bunyinya (tp saya xdenga bunyi 2..sebab Maher Zain dok nyanyi dlm telinga ni..hehehe..MP3 le..). So dalam usaha untuk menghilangkan boring n dalam usaha jugak untuk saya mengelakkan diorang jadi mangsa lens hanset saya, merpati n gagak ni main mesej antara mereka. Maka sebab tu la gamba2 seperti diatas ni dihasilkan.

Huraian Sang Pemerhati

1st View = Kumpulan Manusia

Sebelum jauh coretan ini menari di kekunci laptop ini, ingin saya menspecifikkan sedikit perihal kumpulan ini. Sebenarnya pada sudut zahirnya, mereka adalah kumpulan yang paling layak di’title’kan kanak2 kerana semuanya berumur di antara 10-13 tahun! Dan tidak mungkin untuk mengatakan mereka ini sebaya dengan saya atau jauh lebih tua dari saya. Namun, agak terkilan saya melihat attire mereka sebab melebihi pakaian seorang remaja yang berjenis sukakan hangout etc. bahkan rakan-rakan saya (terutama wanita) tidak pernah berpakaian sedemikian. Bahasa2 yang mereka tuturkan juga kurang enak melalui cuping telinga ini

Sebagai salah seorang daripada manusia2 yang dilabelkan sebagai pewaris bangsa dan benteng terakhir ummah, saya cukup sedih melihat mereka. Apakah yang akan terjadi kepada kanak-kanak ini kelak jika mereka tidak dibetulkan dan diterapkan dengan norma Islam yang sebenar?? Anda sendiri tahu akibatnya. Untuk mendapatkan buluh yang cantik, diusia rebung lagi ia perlu dilentur. Tetapi hakikatnya pada kanak-kanak ini,mereka memang dilenturkan dari rebung, tapi lenturan itu menjadikan ia bertambah buruk. Anak ibarat kain putih yang perlu dicorakkan dengan corak yang cantik yang disertakan dengan corak-corak Islam, teladan yang baik serta pengenalan wajah2 para pejuang dan tokoh2 Islam dalam jiwa mereka. Semestinya ibu bapa yang menentukannya hala tuju hidup kanak2 ini pada usia sebegini. Ibu bapa jugalah yang menentukan sama ada Nasrani@Majusi@Yahudi seorang anak itu seperti yang tercoret di dalam Al-Quran.


Tidak perlu jauh melihat di dalam coretan sejarah perihal pemuda-pemuda dan remaja-remaja Islam yang boleh dijadikan qudwah bagi anak-anak ini. Lihat sahaja kepada kanak-kanak pertama yang juga Ahli Keluarga Rasulullah SAW, Ali Bin Abi Talib R.a. Ali R.a memeluk Islam pada usia seawal 10tahun(kalau x silap saya) dan beliau merupakan seorang pemuda yang cukup cemerlang dalam segala aspek terutama dalam ilmu hinggakan Rasulullah SAW pernah bersabda perihal Ali R.a, ” jika aku adalah gudang ilmu, maka Ali adalah pintunya”. Begitu cemerlangnya seorang remaja sperti Ali R.a. Bahkan jika dilihat dari coretan sejarah tokoh-tokoh Islam lain yang hebat seperti Imam Syafie, Khalifah Umar Abdul Aziz, Imam Bukhari, Ibnu Sina dan ramai lagi tokoh yang pada usia sebaya kanak-kanak di atas sudah menghafaz Al-Quran dan mempelajari ilmu2 yang sangat dituntut dalam kehidupan kita. Contohilah mereka. Jika sukar untuk mencontohi dari cerita tokoh2 ini dari lisan manusia, contohilah remaja2 zaman sekarang seperti adik Muhammad Ahmad Zahid yang menhafal Al-Quran pada usia seawal 12 tahun dan juga rajin menelaah kitab2 arab! Subhanallah! Pada usia yang sama dengan kanak2 di dalam gambar tersebut, beliau sudah mampu menhafal 30 juzuk Al-Quran!


2nd View = Merpati dan Gagak

Saya tidak ingin menghuraikan dengan panjang soal ini kerana sudah terang xperlu disuluh-suluh lagi apa yang menjadi masalah dan persoalan disini. Tahniah juga diucapkan kepada mereka kerana telah memenuhi impian sang Yahudi laknatullah dalam impian merosakkan Muslim dengan serangan pemikiran mereka. Inilah hakikat yang sebenarnya terjadi dalam masyarakat sekarang. Pendedahan kearah ini sudah jauh diterapkan dalam sanubari kita hingga merasakan COUPLE ini dibolehkan Golongan2 yang terjebak dengan jerat cinta inilah jugalah yang menjadi dalang kepada pembuangan zuriat yang tidak berdosa ke longkang2, tong2 sampah malahan lebih teruk lagi dibakar janin tersebut seperti yang berlaku di Kelantan baru2 ini.

Bila berbicara soal buang bayi ini, saya teringat satu peristiwa yang saya lihat dengan mata kasar saya sendiri di Surau As-Syakirin, SBPI Gopeng pada waktu malam(secara ringkas). Ada seekor ibu kucing yang kematian 3 ekor anaknya di surau tersebut. Apa yang saya lihat, kasihnya kucing tersebut pada anak2nya. Kami mengekorinya ke tempat dia meletakkan bangkai anak2nya. Sebelum dibawanya ke sana, si ibu ini menjilat2 tubuh anaknya dan mengharungi 1 perjalanan yang panjang untuk meletakkan anaknya ke tempat yang selamat. Ada 1 ketika, di saat dia terjatuh anaknya dari gonggongan giginya, dia mengusap-usap anaknya. Dan pada raut wajah kucing tersebut jelas terpancar kesedihan dalam dirinya. Fikir-fikirkan…


Apa Nak Jadi??

Pada realitinya dalam kedua-dua view saya pada hari Ahad tersebut, jelas dilihat sang Yahudi dan konco2nya telah memenangi peperangan halus ini. Peperangan tanpa dibalas serangannya. Tapi serangan ini sebenarnya sudah pun dikenal pasti dan tentera Islam yang mengenal pastinya sedang cuba untuk merawat tentera2 yang ‘cedera’ dalam serangan halus ini melalui banyak kaedah seperti berusrah,menulis artikel dan semestinya blogging. Mereka yang ‘cedera’ ini sebenarnya tidak ‘cedera’ fizikal, tetapi ‘Cedera’ iman dan minda mereka. Cara paling mudah untuk memecahkan sebiji tembikai ialah dengan membuang isinya tanpa dibuang kulitnya. Memang sukar untuk melakukannya dan mengambil masa yang lama tapi ia tidak mustahil. Samalah juga dengan keadaan kita sekarang. Tentera2 Iblis ini merosakkan bahagian dalam benteng ummah kita dengan perlahan-lahan iaitu dengan menyebarkan propaganda Al-Wahn(cintakan dunia&takutkan mati) kedalam masyarakat dan kelak dengan mudah kita dikalahkan. Sedarlah wahai golongan Syabab! Kita adalah harapan Umat Islam!



Wallahualam…

Read more

There was an error in this gadget

 
Design by ThemeShift | Bloggerized by Lasantha - Free Blogger Templates | Best Web Hosting